For varmt vann
Startside Artsinformasjon Akvariebygging 4100 l akvarium Galleri Div. om fisk Div. om koraller Oppstart av akvarium Vannkvalitet Kjemi Sand og stein Utstyr Akvarielys Glass Rørmontering Plagsomt For varmt vann Fotografering Linker Search Butikken ACRO Marinakvariet

 

 

 

Kjølemetoder for akvarievann

Om sommeren når termometeret kryper oppover til uante høyder, er det ikke rent sjeldent at man opplever at akvarievannet begynner å bli faretruende høyt. Det begynner å lyse rødt på varselslampene" når temperaturen stiger over 30o C. Dyrene i akvariet begynner å lide ved denne temperaturen og noe særlig høyere begynner de å dø. Resultatet kan bli katastrofalt med et fullstendig kræsjet kar – død og fordervelse og lukt som en rotten myr i løpet av kort tid.

Hva varmer opp vannet i akvariet?

Det finnes en rekke kilder til økt temperatur i vannet;

bulletLyset over akvariet gir betydelig oppvarming av vannet. Jo mer lys, jo varmere. Jo nærmere vannet er lyskilden, jo varmere vann.
bulletSirkulasjonspumper utvikler varme som avgis til vannet. Temperaturen i rommet – jo varmere i luften, jo varmere i vannet.
bulletEvt. direkte oppvarming av vannet fra solstråler (gjennom vinduer og glassdører).
bulletVarmekolber. De kan være stilt inn for høyt eller temperaturreguleringen inne i kolben fungerer ikke og kolben varmer kontinuerlig til tross for at vannet er mer enn varmt nok.

Andre faktorer som spiller inn på temperaturreguleringen av vannet

Jo større overflate akvariet har, jo lettere frigis varme fra vannet. Jo mer overflatesirkulasjon, jo lettere fordamper vannet og dermed frigis varme fra vannet. Du har vel ikke dekkglass på et korallrevskar? Dette gir en drivhuseffekt. Ta det av straks! Det holder på varmen. Er luften over akvariet godt ventilert? Sørg for en luftig lysarmatur / lyskasse. Er termometeret korrekt? Er du usikker så sjekk med andre termometre.

Kjølemetoder

1. Akvarieplassering. Unngå å plassere akvariet i huset på et sted der direkte sollys kan varme opp vannet.

2. Åpne opp vinduer / dører i huset slik at varmen slipper ut fra akvarierommet.

3. Er rommet fortsatt for varmt? Vurder om du ikke skal investere i en veggvifte som blåser den varme luften ut av rommet. Hva med å investere i air-condition?

4. Lystiden kan forkortes. Har du for eksempel 12 timers lystid, kan jo dette reduseres til 10 timer for en periode uten at korallene tar skade av dette.

5. Computerstyrt avstegning av lyset (=varmekilde). Ved å ha en temperaturføler kontinuerlig i vannet vil en computer kunne skru av lyset når en viss temperatur nås.

6. Sørg for god overflatesirkulasjon. Dette gir økt fordampning og varmetap i vannet.

7. Hev hvis mulig lyset opp noen få cm for en periode. Dette kan hjelpe godt, men følg med om korallene mistrives med dette.

8. Er lysarmaturen godt ventilert? Kan det heves litt for å slippe inn litt luft. Man kan også borre små hull i armaturen for å få luftehull.

9. "Isflasker". Vask noen 1 ½ liters brusflasker (i plast) godt slik at man får vekk brusrester og limrester. OBS: Ingen såperester heller! Fyll de med vann og skru korken godt igjen. Legg de i fryseren slik at de blir stivfrosne. Putt flaskene for eksempel i sumpen og la de tine der. Dette vil gi en viss nedkjølende effekt på akvarievannet.

10. Bruk vifter. Man kan bruke vanlige bordvifter som blåser over overflaten. Gjerne også på luften rett under lyskilden. Dette gir en frapperende effekt. Akvarievannets temperatur kan reduseres med 1-2 grader i løpet av få timer. En annen mulighet er å sette inn små PC-vifter i lysarmaturen. Disse vil gi samme nytten. Viftene kan gå kontinuerlig eller de kan times opp mot lystiden. Billige timere fra en el-butikk gjør nytten. Eller man kan koordinere og samkjøre temperaturen i vannet, lystiden og viftene ved hjelp av en computer, for eksempel IKS. Sørg for å ha minst 2 vifter gående; Stopper den ene, har man fortsatt en å gå på!

11. Avkjøling ved kontinuerlig ferskvannskjøling. Hvis man ikke har vannrestriksjoner eller må betale for vanner, kan man ta en lang silikonslange (5-6 meter). Krøll slangen ned i sumpa og hold den under vann. Koble den ene enden av slangen til vannspringen og den andre til sluk eller vask og sku på kaldtvannet. Dermed sirkulerer det kaldt vann gjennom slangen som avkjøler det varme saltvannet omkring.

12. Invester i en kjøler. Det finnes flere kjølere på markedet. Disse fungerer flott, men er dyre og stjeler mye strøm. Husk at apparatet avgir betydelig varme til rommet det står i. M.a.o. sørg for at luften fra et slikt apparat helst frigis i et annet rom eller utendørs for å slippe å få overopphetet akvarierom.

13. Lag ditt eget kjølesystem. Se her for aktuelle linker:

http://www.wamas.org/links/DIY/chillers.htm

http://www.becnel.net/jim/reef/cool/html